Brakowało mi w domu ciastek , które dobra gospodyni zawsze powinna mieć w razie pokazania się gości lub czegoś do popołudniowej kawki. A, że mamy okres je3szcze zimowy i w sklepach często pomarańcze są tańsze od jabłek to proponuję zrobić ciasteczka pomarańczowe. Przepis z blogu,, Pandzie wypieki”. Ciasteczka kruchutkie i łatwe w wykonaniu. Polecam!
- Składniki:
- 275 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 75 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z 1 pomarańczy
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- szczypta soli
Wykonanie:
Miękkie masło zmiksować z jajkiem. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i szczyptą soli. Wymieszać, wlać sok i dodać skórkę z pomarańczy. Zagnieść ciasto lekko je podsypując mąką. Włożyć na 1 godz. do lodówki, a następnie rozwałkować na dowolną grubość i wykrawać foremką ciastka. Przełożyć je na blachy z papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C 15 min. Po upieczeniu można jeszcze przesypać cukrem pudrem. Ja tego nie zrobiłam , bo ciasteczka są słodkie i tak smaczne, ze niebawem zrobię takie same lecz cytrynowe 🙂