Parzybroda tak nazywa się ostrą w smaku zupę z młodej kapusty ugotowanej na solidnej porcji rosołowej z kurczaka lub indyka. Polecam na zimniejsze dni.
- Składniki:
- 1 porcja rosołowa z drobiu ( ja miałam korpus, szyję i skrzydełka z 1 kurczaka)
- 1 włoszczyzna
- 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej ( możesz za kaszę dodać ziemniaki)
- ostra papryka suszona
- sól i pieprz
- łodyga : lubczyku, selera i pietruszki
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- ćwiartka główki młodej kapusty
Wykonanie:
Porcję rosołową dokładnie oczyścić i umyć. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia a następnie na wolnym ogniu gotować do miękkości. Włoszczyznę obrać, drobno pokroić.
Włożyć do gotującej się zupy. Kapustę drobno poszatkować i też połączyć z zupą. Wsypać kaszę, drobno pokrojone świeże liście: lubczyku, natki pietruszki i selera. Doprowadzić wszystko do miękkości mięsa i warzyw. Doprawić wg gustu świeżo mielonym pieprzem, solą i ostrą papryką. Zupę jeszcze gorącą nalewać na talerze. Ma jedzącym ,,parzyć brodę i język swą ostrością i smakiem tak by dał rozgrzewkę i energię konsumującemu. Smacznego!