Pomysł na obiad lub obiado- kolację. Polecam smaczną i treściwą zapiekankę, która wymaga tylko przygotowania składników a reszta to już rola piekarnika. Smacznego!
- Składniki:
- 500 g mięsa mielonego ( gatunek obojętny)
- 3 duże pomidory lub 2 garście pomidorków koktajlowych albo 1 puszka pomidorów
- 1 duża cukinia
- 10 dag sera żółtego tartego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 6 ziemniaków
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- dowolna przyprawa do mięsa
- Składniki na sos:
- olej rzepakowy
- 1,5 szkl. mleka
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa mielona
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na 1 cm talarki i ugotować w osolonej wodzie. Odlać z wody i wystudzić.
Na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać do tego mięso mielone i podsmażyć do zmiany koloru. Dodać pokrojone pomidory lub wlać zawartość puszki z pomidorami. Podlać odrobina wody i wszystko dusić ok. 15 min.
Osobno obrać cukinię, wydrążyć z nasion i miąższ pokroić w kostkę, którą następnie na osobnej patelni podsmażamy na oleju z solą i pieprzem do smaku.
Sos: na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać mąkę rozmieszaną w mleku. Kiedy otrzymamy gęsty sos dodajemy do smaku: sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Naczynie żaroodporne smarujemy lekko olejem. Na jego dno układamy talarki ugotowanych ziemniaków Polewamy je połową sosu i na całej jego powierzchni posypujemy ser tarty oraz opruszamy drobno pokrojoną natką zielonej pietruszki. Na to nakładamy zawartość patelni z cebulą, czosnkiem, mięsem mielonym i pomidorami. Posypujemy natką zielonej pietruszki i ponownie tartym żółtym serem. Na to nakładamy przesmażone cukinie, które na wierzchu polewamy pozostałą ilością sosu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C na 25 min. Po upieczeniu gorące porcjujemy i nakładamy na talerze. Smacznego!