Już kiedyś załączyłam przepis na knedle ze śliwkami mrożonymi Natalii ,a teraz chcę z Wami się podzielić przepisem na podobne knedle tylko ze śliwkami świeżymi siostry Anieli z ,, anielskiej kuchni” znanej z internetu . Polecam!
- Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków i przeciśniętych przez praskę
- 20 dag mąki pszennej
- 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 jaja
- duża garść świeżych śliwek węgierek
- masło
- bułka tarta
- cukier
- sól
Wykonanie:
Przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki przekładamy do miski. Dodajemy do niej mąkę pszenną i stopniowo mąkę ziemniaczaną (tyle aby ciasto odchodziło od ręki). Wbijamy jaja i całość ugniatamy a następnie na omączonej desce kulamy z połowy ciasta wałek, który kroimy na równe 3-4 cm części. Śliwki wypestkujemy ale tak by dwie połowy trzymały się razem, tzn. nacinamy nożem tak tylko by wyjąć pestkę).Bierzemy do ręki jedną część ciasta, spłaszczamy na dłoni, kładziemy śliwkę i kulamy knedel. Tak robimy z pozostałymi częściami. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, wkładamy knedle, przykrywamy pokrywką i dopiero jak urosną leciutko przemieszamy. Jeszcze chwilę gotujemy, wyciągamy na talerze i polewamy rozpuszczonym masłem z bułką tartą. Knedle posypujemy cukrem. tak samo robimy z 2 częścią ciasta z miski. Knedle są pyszne! Polecam i smacznego!