Zupa fasolowa
Fasola jest bardzo zdrowa i dlatego od czasu do czasu robię z niej zupę. Jest bardzo treściwa i może być daniem obiadowym tzw. jednogarnkowym.
- Składniki:
- pół kg dowolnego mięsa (ja dałam wołowinę)
- pół kg fasoli dużej Jaś
- włoszczyzna (2 marchewki, 1 seler korzeń, 2 pietruszki korzeń, część pora)
- 2 cebule
- 2 łyżki mąki pszennej
- masło klarowane
- przyprawy: majeranek, kminek, cząber, natka selera i pietruszki,
- vegeta domowej roboty (Przepis na domową vegetę)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ziemniaki
Wykonanie:
Fasolę umyć i na noc zalać wodą tak by woda ją całkowicie pokryła. Odsączyć na sicie z tej wody.
Na drugi dzień umyć ,oczyścić sztukę mięsa i pokroić ją na mniejsze części, włożyć do dużego garnka. Dodać odcedzoną fasolę. Zalać nową wodą. Obrać włoszczyznę oraz ziemniaki i pokroić na dowolne części. Por drobno w paseczki. Dodać to do gotującego się mięsa i fasoli. Wszystko zagotować do miękkości mięsa i warzyw, dodać koncentrat pomidorowy. Osobno na patelni rozpuścić dowolną ilość masła klarowanego i na nim zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Posypać ją mąką. Robić zasmażkę. Wlać do niej 1-2 chochli gotującej się zupy, podgotować, wymieszać i całość wlać ciągle mieszając do gotującej się zupy. Chwilę jeszcze gotować. Na końcu dodać sól, pieprz i wymienione przyprawy oraz natkę selera i pietruszki. Zamieszać, wyłączyć. Wlewać na talerze.
Smacznego 🙂