Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

 

Fasola jest bardzo zdrowa i dlatego od czasu do czasu robię z niej zupę. Jest bardzo treściwa i może być daniem obiadowym tzw. jednogarnkowym.

 

  • Składniki:
  • pół kg dowolnego mięsa (ja dałam wołowinę)
  • pół kg fasoli dużej Jaś
  • włoszczyzna (2 marchewki, 1 seler korzeń, 2 pietruszki korzeń, część pora)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • masło klarowane
  • przyprawy: majeranek, kminek, cząber, natka selera i pietruszki,
  • vegeta domowej roboty (Przepis na domową vegetę)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ziemniaki

 

Wykonanie:

Fasolę umyć i na noc zalać wodą tak by woda ją całkowicie pokryła. Odsączyć na sicie z tej wody.

Na drugi dzień umyć ,oczyścić sztukę mięsa i pokroić ją na mniejsze części, włożyć do dużego garnka. Dodać  odcedzoną fasolę. Zalać nową wodą. Obrać włoszczyznę oraz ziemniaki  i pokroić na dowolne części. Por drobno w paseczki. Dodać to do gotującego się mięsa i fasoli. Wszystko zagotować do miękkości mięsa i warzyw, dodać koncentrat pomidorowy.  Osobno na patelni rozpuścić dowolną ilość masła klarowanego i na nim zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Posypać ją mąką. Robić zasmażkę. Wlać do niej 1-2 chochli  gotującej się zupy, podgotować, wymieszać  i całość wlać ciągle mieszając  do gotującej się zupy. Chwilę jeszcze gotować. Na końcu dodać sól, pieprz i wymienione przyprawy oraz natkę selera i pietruszki. Zamieszać, wyłączyć. Wlewać na talerze.

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx