Oto przepis na te smaczne i banalnie proste w wykonaniu ciasteczka. Polecam do kawki.
- Składniki:
- 1 puszka owoców kandyzowanych mieszanych( ja miałam tropikalne)
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. cukru
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 60 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/4 kwaśnej śmietany
- 1/4 szkl. mleka kokosowego
- 1 jajko
- 1/4 szkl. wiórków kokosowych
- do ozdoby dałam wiórki czekoladowe
Wykonanie:
Mieszam ze sobą przesiane przez sito składniki suche. Następnie do misy robota wbijam jajko i ubijam je z kwaśną śmietaną, rozpuszczonym masłem i z mlekiem kokosowym. Partiami stopniowo ciągle mieszając dodaję wymieszane ze sobą składniki suche. Odkładam mikser i za pomocą łyżki mieszam do ciasta wiórki kokosowe i drobno pokrojone owoce odsączone uprzednio od soku i drobno pokrojone. formy na muffinki smarujemy delikatnie olejem i napełniamy ciastem do 2/3 jej wysokości. wierzch pokrywamy wiórkami czekolady, które fajnie się stopią na wierzchu ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok 45 min do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy na kratce. smacznego!