Makaron z wędzoną makrela w sosie kokosowo- cytrynowym

Kupiłam makrelę sałatkową na której widniał oto taki przepis. Muszę przyznać, że nigdy nie stosowałam tej ryby w daniu głównym. Bardzo całej rodzinie zasmakował taki obiad więc polecam danie łatwe, szybkie w przygotowaniu i smaczne.

  • Składniki:
  • 1 opakowanie makreli sałatkowej wędzonej( jeżeli nie dostaniesz to kup 1 makrelę wędzoną i obierz ją z ości i skóry)
  • 1 duża cebula
  • olej do jej zeszklenia
  • 1 puszka mleczka kokosowego ( jak nie masz lub nie lubisz to daj 1 kubek śmietanki 30%)2 ząbki czosnku lub szczypta mielonego czosnku
  • 1 cytryna sparzona
  • sól i pieprz
  • dowolny ugotowany makaron ( ja dałam kokardki)

Wykonanie:

Ugotować makaron i wyłożyć po porcji na talerze. Na patelni zeszklić w oleju cebulę drobno pokrojoną. Wlać do niej mleczko kokosowe lub śmietanę. Dodać drobno pokrojony czosnek lub szczyptę czosnku suszonego. Z cytryny na patelnię wrzucić otartą skórkę i wdusić z niej sok. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Do gotowego sosu dodać makrelę wędzoną w kawałkach i polać tym makaron. Całość można jeszcze posypać świeżym koperkiem. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx