Babka pięknie się prezentuje na półmisku udekorowanym zieloną sałatą. Łatwa , prosta do zrobienia i efektowna na różne okazje. Polecam!
- Składniki:
- 1 słój mieszanki wielowarzywnej ( kukurydza, marchew z groszkiem)
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 200 g sera żółtego lub szynki konserwowej
- natka pietruszki
- 5 łyżek kopiastych majonezu
- sól i pieprz
- 6 łyżek żelatyny
Wykonanie:
Mieszankę wieloskładnikową odsączyć z zalewy na sicie. Przełożyć do miski. Jaja obrać ze skorup i pokroić je na grubsze plastry. Plastry całe, czyli białko z żółtkiem odłożyć do dekoracji, a plastry tylko z białkiem pokroić drobno i wrzucić do miski. Całość dosmaczyć solą, pieprzem, majonezem.
Do połowy kubka wlać wrzącą wodę i rozmieszać w niej 6 łyżek żelatyny tak by nie było grudek. Lekko ciepłą płynną żelatynę wlać do miski i dobrze wszystko rozmieszać.
Dno formy na babkę wyłożyć folią spożywczą. Na jej dnie powykładać jeden przy drugim plastry jaja. Na to ostrożnie wyłożyć masę warzywną. Delikatnie ją docisnąć. Przykryć folią i odłożyć do lodówki najlepiej na noc do stężenia. Potem ułożyć na talerzu udekorowany zieloną sałatą. Smacznego!