Syrop z lilaka ( bzu ogrodowego)

Nigdy go nie robiłam, ale za namową znajomej spróbowałam i muszę Wam napisać, że ma piękny fioletowy kolor a do tego ma smak karmelu. Poszperałam w internecie i jest mnóstwo ludzi, którzy zachwalają taki syrop. A, że mam działeczkę z takim ekologicznym bzem to i ja zrobiłam. Przepis podaję zainteresowanym.

  • Składniki:
  • 2-3 garście samych kwiatów bez łodyg liliaka
  • ok. 5 szkl. gorącej wody
  • 1 cytryna
  • 3 szkl. cukru trzcinowego

Wykonanie:
Oberwane kwiaty rozłożyć na białym papierze lub płótnie, by wyszło z niego to co dla nas nie pożądane. Nie myć kwitów! Tylko przełożyć je do słoja , zalać sokiem z cytryny i gorącą wodą. Zakręcić słój i odstawić na 24 godziny.
Powstały sok przelać przez sito z gazą i zawartość gazy wycisnąć do garnka. Dodać cukier i na małym ogniu doprowadzić mieszając od czasu do czasu  do wrzenia. Gorący sok przelewać do butelek, zakręcić i przykryć kocem ( sucha pasteryzacja). pić rozcieńczony z woda lub herbata. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx