Zupa pulpecikowa

Zostało mi trochę mięsa mielonego surowego w lodówce, za mało na klopsy więc zrobiłam z ich udziałem taką oto zupkę. Była treściwa i smaczna. Wystarczyła na obiad dla wszystkich. Polecam to danie jednogarnkowe, szybkie i łatwe do wykonania.

  • Składniki:
  • ok.300 g mięsa mielonego
  • 1 jajo małe
  • kasza manna do zagęszczania mięsa ( ja dałam 2 łyżki ale to zależy od spójności mięsa)
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 włoszczyzna
  • 1 gałązka selera naciowego ( akurat zalegała mi w lodówce) można nie dawać
  • sól i pieprz
  • 1/2 szkl. kaszy gryczanej lub innej
  • papryka ostra mielona
  • kubeczek śmietanki 30%
  • zielony koperek

Wykonanie:
Do mięsa mielonego wlałam rozbełtane jajo, dodałam przyprawy i kaszę manną. Mieszałam i rękoma namoczonymi w wodzie kulałam małe kulki, które wrzucałam do woreczka foliowego napełnionego mąką. Obtaczałam je w tej mące i przekładałam na talerz.
W garnku zagotowałam wodę z solą i na wrzątek wrzucałam omącone kulki mięsne. Do tego dodałam drobno pokrojoną włoszczyznę, seler naciowy i kaszę gryczaną. Całość gotowałam do miękkości warzyw. Na koniec do śmietanki wlałam kilka łyżek gorącej zupy i zawartość kubka pomału wlewałam ciągle mieszając do tej gotującej się zupy. do smaku dodałam sól, pieprz i ostra paprykę. całość posypuję zielonym koperkiem.

Uwaga!
Jeżeli lubisz kwaśną zupę, to możesz ją zakwasić sokiem z cytryny lub smakowym octem np. jabłkowym, mirabelkowym …Smacznego!

zupa pulpecikowa

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx