Kompot wieloowocowy wczesnoletni

Z uwagi na upalny w tym roku czerwiec mam w moim ogródku wysyp owoców , które praktycznie powinny być dojrzałe w lipcu. Także z nich zrobiłam takie oto kompoty na zimę. Polecam!

  • Składniki na 1 słój 1l:
  • garść agrestu
  • garść czerwonych malin
  • garść czarnych malin
  • troszeczkę truskawek
  • 3 łyżki cukru

Wykonanie:
Owoce przepłukać zimną wodą, truskawki odszypułkować, z agrestów ściągnąć szypułki i je nakłuć igłą, maliny przejrzeć czy nie ma w nich nieproszonych intruzów. Wszystkie owoce przełożyć do wyparzonego słoja, zasypać cukrem i zalać wrzącą wodą. Zakręcić i pasteryzować od wrzenia ok. 15 min. Wyjąć i przekręcić do góry dnem. Wystudzić i przełożyć w chłodne miejsce. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx