Botwinka w słoikach

Botwinka w słoikach w zimie ma nam przypominać letnie miesiące, kiedy to można było skosztować i delektować się młodymi liśćmi buraczków wraz z ich chrupiącymi łodyżkami. Postanowiłam ten  skarb lata zamknąć w słoikach .Potem wystarczy go wlać na gotujący się bulion warzywny lub mięsny, zaciągnąć mąką i śmietaną i gotowa zdrowa i pożywna zupka. Do tego można dołożyć gotowany makaron, kaszę lub ugotowane ziemniaki oraz  dosmaczać ulubionymi przyprawami  Smacznego!

  • Składniki:
  • garść botwinki  z młodymi buraczkami
  • 2 litry wody
  • 2 płaskie łyżki soli niejodowanej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 łyżek octu jabłkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek zielonego koperku

Wykonanie:
Świeżo zerwane młode buraczki wraz z liśćmi i łodyżkami myjemy, osuszamy i odcinamy małe buraczki. Łodyżki i liście kroimy na 2 cm kawałki  a buraczki obieramy ze skórki i drobno je kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zagotowujemy 2 l wody z solą, cukrem i octem. Do wrzątku wrzucamy przygotowaną botwinkę wraz z buraczkami i od zagotowania zawartości garnka, gotujemy jeszcze ok. 5 min. Wyłączamy, dodajemy drobno pokrojony czosnek, 2 łyżki soku z cytryny i 6 łyżek zielonego drobno pokrojonego koperku. Całość przekładamy do słoi i pasteryzujemy ok 20 min.

Przepis pochodzi z ,, Kuchni Woli”. Polecam!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx