Botwinka w słoikach w zimie ma nam przypominać letnie miesiące, kiedy to można było skosztować i delektować się młodymi liśćmi buraczków wraz z ich chrupiącymi łodyżkami. Postanowiłam ten skarb lata zamknąć w słoikach .Potem wystarczy go wlać na gotujący się bulion warzywny lub mięsny, zaciągnąć mąką i śmietaną i gotowa zdrowa i pożywna zupka. Do tego można dołożyć gotowany makaron, kaszę lub ugotowane ziemniaki oraz dosmaczać ulubionymi przyprawami Smacznego!
- Składniki:
- garść botwinki z młodymi buraczkami
- 2 litry wody
- 2 płaskie łyżki soli niejodowanej
- 3 łyżki cukru
- 2 ząbki czosnku
- 8 łyżek octu jabłkowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek zielonego koperku
Wykonanie:
Świeżo zerwane młode buraczki wraz z liśćmi i łodyżkami myjemy, osuszamy i odcinamy małe buraczki. Łodyżki i liście kroimy na 2 cm kawałki a buraczki obieramy ze skórki i drobno je kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zagotowujemy 2 l wody z solą, cukrem i octem. Do wrzątku wrzucamy przygotowaną botwinkę wraz z buraczkami i od zagotowania zawartości garnka, gotujemy jeszcze ok. 5 min. Wyłączamy, dodajemy drobno pokrojony czosnek, 2 łyżki soku z cytryny i 6 łyżek zielonego drobno pokrojonego koperku. Całość przekładamy do słoi i pasteryzujemy ok 20 min.
Przepis pochodzi z ,, Kuchni Woli”. Polecam!