Na działce w tym roku eksperymentalnie posiałam sałatę roszponkę. Kocham ją za orzechowy smak i za to, że można ją posiać powtórnie późnym latem i jeszcze na jesień ponownie ją zbierać w ogródku. Zawsze robię z jej udziałem taką oto sałatkę, którą wszyscy pałaszują aż im się uszy trzęsą. Polecam!
- Składniki:
- kilka garści sałatki roszponki
- 3 ogórki konserwowe
- 2 twarde pomidory
- kilka zielonych oliwek
- 1 ser sałatkowy
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cukru
- kilka łyżek oleju lub oliwy
- sok z cytryny
Wykonanie:
Listki sałatki roszponki oddzielić od łodyżek. przemyć pod bieżącą wodą i odcedzić na sicie z nadmiaru wody. Ogórki i pomidory pokroić w kostkę. Oliwki pokroić drobno. Z serka sałatkowego odlać zalewę, podzielić go na dowolne kawałki. Wszystko razem połączyć, posolić, dodać pieprz, szczyptę cukru, sok z cytryny i olej lub oliwę do smaku. Wymieszać, pozostawić na kilka minut by się smaki przegryzły i smacznego!