Sok z pigwy lub pigwowca
Na dolegliwości związane z okresem grypowym polecam sok z pigwy lub krzaków pigwowca.
- Składniki:
- 1 kg pigwy lub owoców pigwowca
- 1 kg cukru
Wykonanie:
Owoce pigwy lub pigwowca pokroić w cienkie plastry (należy pozbyć się gniazda wraz z nasionkami).
Całość przełożyć do dużego słoja, przesypać cukrem i zakręcić nakrętką. Odstawić na 4 tygodnie aż puści sok. Zlać go do butelek i pasteryzować ok. 15 minut.
Nalewka pigwowa
- Składniki:
- 1 kg pigwy lub pigwowca
- pół kg cukru (jeżeli ktoś woli słodszą nalewkę to może dać więcej)
- 1 szklanka spirytusu
Wykonanie:
Owoce cienko pokroić i zasypać cukrem na 2 tygodnie do miesiąca. Następnie całość przecedzić przez sito. Sok zlać do garnka, dodać do tego cukier i troszeczkę wody. Zagotować i ostudzić. Dodać spirytus i trochę owoców. Zlać do butelek i karafek. Odstawić w chłodne miejsce.
Uwaga!
Jeżeli nie wiesz co zrobić z owocami z nalewki szukaj w lupce przepisu: sos z owoców pigwowca z nalewki.