Ciasto to wyszukałam przy okazji wertowania przepisów słynnej siostry Anastazji. Szukałam ciasta, które można zrobić ,,lekko, szybko i z przyjemnością”. I takie ono jest. Przygotujesz, odłożysz i odważysz potrzebne składniki żeby miały temperaturę pokojową, śliweczki oddzielisz od pestek, zarobisz kruszonkę a resztę za Ciebie zrobi mikser i piekarnik. Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 35 dag mąki pszennej
- 20 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 5 jaj
- 3 łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cytryna ( sok i tarta skórka)
- Składniki na kruszonkę:
- 20 dag mąki pszennej
- 20 dag cukru
- 20 dag masła
- jak kto lubi może dodać szczyptę cynamonu
- Dodatkowo:
- 1/2 kg śliwek węgierek
Wykonanie ciasta:
Masło utrzeć z cukrami na puch. Dodawać stopniowo po jajku, sok i skórkę z cytryny oraz wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakałem -przesianą mąkę. Przygotować blaszkę 13×32 cm natłuszczoną i wysypaną bułką tartą. Wlać ciasto i na jego powierzchni powtykać połówki śliwek skórką do ciasta.
Wykonanie kruszonki:
Masło posiekać z mąką, cukrem i ewentualnie cynamonem. Można zamrozić a potem zetrzeć na tarce. Ja od razu ręką kładłam kruszonkę na ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 70 min ( do suchego patyczka).Studzimy na kratce. Ciasto bardzo pyszne. Smacznego!