Ciasto ciemne ze śliwkami siostry Salomei

Ciasto to wyszukałam przy okazji wertowania przepisów słynnej siostry  Anastazji. Szukałam ciasta, które można zrobić ,,lekko, szybko i z przyjemnością”. I takie ono jest. Przygotujesz, odłożysz i odważysz potrzebne składniki żeby miały temperaturę pokojową, śliweczki oddzielisz od pestek, zarobisz kruszonkę a resztę za Ciebie zrobi mikser i piekarnik. Polecam!

  • Składniki na ciasto:
  • 35 dag mąki pszennej
  • 20 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 5 jaj
  • 3 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna ( sok i tarta skórka)
  • Składniki na kruszonkę:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 20 dag cukru
  • 20 dag masła
  • jak kto lubi może dodać szczyptę cynamonu
  • Dodatkowo:
  • 1/2 kg śliwek węgierek

Wykonanie ciasta:
Masło utrzeć z cukrami na puch. Dodawać  stopniowo po jajku, sok i skórkę z cytryny oraz wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakałem -przesianą mąkę. Przygotować blaszkę 13×32 cm natłuszczoną i wysypaną bułką tartą. Wlać ciasto i na jego powierzchni powtykać połówki śliwek skórką do ciasta.
Wykonanie kruszonki:
Masło posiekać z mąką, cukrem i ewentualnie cynamonem. Można zamrozić a potem zetrzeć na tarce. Ja od razu ręką kładłam kruszonkę na ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 70 min  ( do suchego patyczka).Studzimy na kratce. Ciasto bardzo pyszne. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx