Przepis siostry Faustyny, która łączy przesmażone i duszone warzywa wraz z mięsem mielonym z makaronem , kaszą lub ryżem. Ja zrobiłam z makaronem i bardzo nam ta potrawka jednogarnkowa smakowała. Polecam, z tej ilości wyszło danie dla 5 osób. można nadmiar włożyć do lodówki i w następnym dniu podać np. jako ciepłą kolację .
- Składniki:
- 500 g mięsa mielonego dowolnego gatunku
- 2 większe cebule
- 2 małe cukinie
- 4 większe marchwie’
- 4 pomidory
- 3-4 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- ostra i słodka papryka w proszku
- czosnek granulowany
- olej do smażenia
- dodatkowo:
- ugotowany makaron, ryż lub kasza
- natka pietruszki lub zielony koperek
Wykonanie:
Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno pokroić, czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Marchew i cukinię obrać ze skórki i przetrzeć przez tarkę o grubych oczkach ( jeżeli cukinia ma grubsze gniazda nasienne to je wydrążyć łyżeczką). Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć mięso, po chwili dodać cebulę, czosnek ,tartą marchewkę i cukinię. wszystko razem przesmażyć, podlać minimalną ilością wody( ja podlałam wodą z gotowanego osobno makaronu). Przykryć i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. jeżeli zajdzie potrzeba dolania wody to jej dolej, ażeby potrawka się nie przypaliła. Dosmaczać wszystko solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz czosnkiem granulowanym. Na talerze wykładać makaron na niego potrawkę. Całość można przyprószyć drobno krojonym zielonym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!
Na tej stronie są same bardzo ciekawe i interesujące przepisy kulinarne. Te danie również jest ciekawe i bardzo interesujące, i z pewnością bardzo smaczne. Coś wspaniałego na przyrządzenie szybkiego obiadu 👍😊 Pozdrawiam Cię cieplutko i z uśmiechem na twarzy 🥰🤗😘💖 Patryk