Surówka kukurydziano- porowa

Późna jesień to czas wykopywania przez działkowców i ogrodników pora, selera i wszelkich warzyw, które chcemy przechować przez okres zimowy i wiosenny. To też jest dobry czas dla mieszańców miast żeby kupić taniej w dogodnej cenie warzywa sezonowe. Dzisiaj proponuję surówkę z zastosowaniem pory. Polecam do dań obiadowych i na kanapki z serem. Pychotka!

  • Składniki:
  • 1 por ( część biała i jasno zielona ok 15-20 cm)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 jabłka
  • 1-2 marchwie
  • sok z cytryny Ok. 1 łyżki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • zielony koperek

Wykonanie:
Por oczyścić, pokroić na drobne krążki i umieścić na sitku a następnie go przelać wrzątkiem. Odcisnąć por i przełożyć do miski. Jabłka i marchew obrać ze skórki i przetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski.  Kukurydzę odsączyć na sicie i dodać do miski. Do warzyw dodać olej, sok z cytryny, sól i cukier do smaku. Całość przyprószyć zielonym koperkiem. Smacznego !

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx