Zupa pieczarkowo-czosnkowo-serowa

W przepisie na paszteciki z pieczarkami pisałam, że wodę po gotowaniu pieczarek do farszu a i sam farsz      ( zawsze robię go w nadmiarze z myślą o tej zupie), wykorzystuję na to danie. Zupa dodatkowo jest podkręcona czosnkiem i tartym żółtym serem. Polecam, naprawdę pyszna.

  • Składniki:
  • 2 l wody po ugotowaniu pieczarek na paszteciki ( jak nie masz to sobie w osolonej wodzie ugotuj garść pieczarek)
  • 4 ziemniaki
  • garść grubszego makaronu ( ja miałam kokardki)
  • 10 dag tartego żółtego sera
  • 5 ząbków czosnki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • pieprz
  • farsz z pasztecików ( jak nie masz to ugotowane pieczarki drobno pokrój z zeszkloną cebulką i drobno pokrojonym jajem na twardo, dopraw sola i pieprzem i dodaj do zupy)

Wykonanie:
Do wody z ugotowanych pieczarek  dodać drobno pokrojone ziemniaki i ugotować je do miękkości. Na patelni stopić masło i na nim zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek w plasterki. Zawartość patelni przełożyć do garnka. Następnie całość zblendować, dodać farsz, makaron i chwilę podgotować zupę. Na końcu dodać tarty żółty ser, sól i pieprz do smaku.

Zupa dzięki zblendowanym ziemniakom jest gęsta a dzięki zawartości cebuli i czosnku jest zdrowa. Natomiast obecność wiórek sera żółtego podkręca smak tej zupy.  No i nic nam się w domu nie zmarnuje ( mam na myśli farsz i wodę po gotowaniu pieczarek).Smacznego!

Jeżeli chcesz zrobić paszteciki, szukaj w blogu paszteciki z pieczarkami.

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx