Deser z makowcem japońskim, pijanymi wiśniami i śnieżką

Chciałam zrobić coś innego, niebanalnego z resztą upieczonego makowca japońskiego. Jak wiecie składa on się wyłącznie z jajek, maku , cukru i jabłek oraz proszku do pieczenia, mleka i masła. Nie ma w nim grama mąki. Jest smaczny, długo wilgotny lecz  raczej niski. Zjedzono mi pół blachy i z reszty postanowiłam zrobić taki oto deser w pucharki.  Polecam!

  • Składniki:
  • upieczony makowiec japoński ( przepis w blogu)
  • wiśnie z wiśniowej naleweczki
  • śnieżka
  • mleko
  • tabliczka czekolady deserowej

Wykonanie:
Do pucharków wkładamy po porcji makowca japońskiego( można go pokruszyć). Na to nakładamy -pijane wiśnie z nalewki. Śnieżkę ubijamy z mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Całość oprószamy tarta czekolada i schładzamy na 5 min w lodówce. Proste, szybkie i z wykorzystaniem ciasta ( możesz użyć też innego, które Ci zostanie [po świętach lub innych uroczystościach rodzinnych). Smacznego!

deser z makowcem japońskim w pucharkach
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx