Moja rodzina uwielbia placki ziemniaczane. Już kilka przepisów na nie zamieściłam na blogu. dzisiaj przepis zmodyfikowany z dodaną do utartych ziemniaków kaszką manną, która to daje w nich więcej pulchności i chrupkości. Ja lubię placki z dżemem lub powidłami, mąż z kapustą kiszoną okraszoną boczusiem, a dzieci ze śmietaną i cukrem. Z każdym dodatkiem i bez niego takie gorące prosto z patelni tez są pyszne. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jaja
- 1 łyżka mąki pszennej
- szczypta soli
- 1-2 łyżki gęstej śmietany kwaśnej( zależy od masy ile dodać)
- garść kaszy manny( do zagęszczenia masy)
- dodatki: olej do smażenia
- powidła, dżem kapusta kiszona, cukier…..( co kto lubi)
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach lub robotem i przełożyć na drobne sito w celu odsączenia masy. Odlać nadmiar wody ziemniaczanej( przyda się na sosy lub zupy). A masę przełożyć do miski i dodać z dna naczynia skrobię ziemniaczaną. Dodać mąkę, sól, tartą cebulę i czosnek. Masę zagęścić kaszą manną, dodać rozbełtane jaja i tyle śmietany by było można po wymieszaniu masy ziemniaczanej nakładać ją łyżką na gorący olej. Smażyć na złoto z dwóch stron. Układać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego!