Danie proste do przygotowania i będzie ekspresowe wtedy, gdy wcześniej ugotujesz makaron i podgotujesz brokuł. Jest smaczne i tak treściwe w smaku, że może być obiadem lub kolacją. Polecam!
- Składniki:
- 1 /2 op. makaronu ( ja miałam spaghetti)
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 brokuł
- garść pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- garść oliwek marynowanych
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- ser żółty tarty do posypania ok 50 g
- sól i pieprz
Wykonanie:
W osolonej wodzie ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić makaron a w wodzie po nim podgotować a’ dente brokułowe różyczki. Makaron odłożyć na bok.
Na patelni rozgrzać olej i na nim podsmażyć: drobno pokrojony czosnek, oliwki i koktajlowe pomidorki pokrojone na większe kawałki . Zalać wszystko zawartością puszki z pomidorami. Zagęścić odrobiną wody z gotowania brokułu i mąką ziemniaczaną. dodać przecier pomidorowy, wymieszać z zawartością patelni i do smaku dodać sól i pieprz. na końcu dołożyć ugotowany makaron i podzielić na porcje, które już na talerzach posypujemy tartym żółtym serem. Smacznego!