Klopsy na warzywach z piekarnika

Do wykonania tych klopsów zainspirowała mnie rolka kulinarna z internetu -mistrza kuchni Konrada Księżniaka. Klopsy wyszły pycha, więc dalej przesyłam jego pomysł a moje wykonanie. Polecam!

  • Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 ziemniaki
  • 1 cukinia
  • 1 żółta papryka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • dowolne zioła: ( ja dałam przyprawę kebab gyros)
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 1 jajo

Wykonanie:

Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać do niego utarte na małych oczkach ziemniaki, rozbełtane jajo, sól, pieprz, paprykę w proszku i szczyptę dowolnej przyprawy. Wymieszać wszystko dokładnie i odstawić na bok.
Obrać cukinię, wydrążyć środek i drobno pokroić. Obrać cebulę, czosnek, z papryki wydrążyć nasionka i też drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim najpierw cebulę, potem czosnek z cukinią i papryką. Klopsy uformować wilgotnymi rękoma i przełożyć na patelnię. Smażyć całość  ok.5 min, a następnie przełożyć do piekarnika i zapiec w 200 stopniach C 10 mi. Następnie zawartość patelni zalać 100 ml wody i dalej zapiekać 20 min. Potem do tego wlać zawartość puszki z pomidorami, wymieszać, klopsy przekręcić na druga stronę i jeszcze wszystko zapiec ok 10 min. Gotowe. Ja podałam z  gotowanymi ziemniakami. Było tak pysznie, że w mig znikło z talerzy. Polecam!

klopsy w warzywach z piekarnika

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx