Do chleba, pięknie się prezentuje na zielonych liściach sałaty pokrojony w zgrabne plastry. Polecam!
- Składniki:
- 1500 g szynki
- 200 g boczku surowego
- 200 g wątróbki drobiowej
- 3 marchwie
- 1 pietruszka korzeń
- 1/2 korzenia selera
- 1/2 pora
- 3 jaja
- 50 g bułki tartej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 garście suszonej żurawiny
- przyprawy do smaku: majeranek, czosnek granulowany, słodka papryka
- sól i pieprz
- 2 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1 cebula opalona na ogniu
- olej lub oliwa
Wykonanie:
Mięso i boczek pokroić w grubszą kostkę. Ugotować z obraną włoszczyzną przedtem przesmażoną na tłuszczu. Wątróbkę oczyścić i przesmażyć na tłuszczu, Wszystko przemielić w maszynce do mięsa. Zalać 1/2 szkl bulionu, a gdy się wchłonie dolać jeszcze 1 szkl. bulionu. Wymieszać, doprawić przyprawami wg gustu i wymieszać z suszoną żurawiną. Dodać rozmącone jaja i bułkę tartą. Wymieszać, włożyć do foremek do pasztetów i na wierzchu pasztet posmarować pastą paprykową: 2 łyżeczki słodkiej papryki i kilka łyżek oliwy. Wstawiamy na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 80 min. Smacznego!