Przepis ze starego zeszytu, odnowiony poprzez dodanie do niego świeżego poszatkowanego listka czosnku niedźwiedziego. Pycha, a do tego wykorzystany jest twaróg , który zalegał w lodówce. Polecam!
- Składniki:
- ok. 1 kg twarogu ( ser biały)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kminku
- 1 listek czosnku niedźwiedziego ( jak nie masz to dodaj suszony lub inne ulubione zioło)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 żółtka
Wykonanie:
Twaróg rozgnieść widelcem i posypać sodą oczyszczoną. Wymieszać, przykryć talerzykiem i trzymać w cieple 2 doby. Potem w rondlu rozpuścić masło ,dodać twaróg, kminek, sól i wszystko mieszając, na końcu dodać rozbełtane widelcem żółtka, całość przesmażyć na małym ogniu. Ser zrobi się płynny. Przelać do salaterek lub miseczek. Listek czosnku niedźwiedziego drobno poszatkować i posypać wierzch sera w salaterkach i miseczkach. Pozostawić wszystko do przestudzenia a następnie przenieść do lodówki. Ser stwardnieje i daje się ładnie rozsmarować na kanapkach. Przechowywać w lodówce. Można podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z rzodkiewkami i szczypiorem z cebuli. Smacznego!