Sałatka Asi

Przepis z kuchni Lidla, trochę przerobiony albowiem tam kluski włoskie o nazwie gnocchi przesmażali na maśle, a my mieliśmy ugotowane. Zamiast tych klusek można też w tej sałatce zastosować nasze polskie kopytka. Też będzie smacznie, a słodkie maliny z cytrynowym winegretem wydobędą z tej sałatki jej niepowtarzalny smak. Polecam!

  • Składniki:
  • szczypta pieprzu czarnego i soli
  • 12 g bazylii świeżej
  • 150 g malin
  • 1 op. mix sałat
  • 5g melisy cytrynowej
  • 400 g klusek włoskich gnocchi lub polskich kopytek
  • dressing:
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 25 ml soku z cytryny i przetarta z niej skórka
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie dressingu:
Podane składniki dressingu wlać  i wsypać do słoika, zamknąć i porządnie wstrząsnąć w celu dokładnego wymieszania wszystkich składników.
Wykonanie sałatki:
Kluski ugotować w słonej wodzie i odcedzone przełożyć do miski. Mix sałat porwać na mniejsze kawałki i dodać do ostudzonych klusek. Dodać drobno pokrojoną melisę i bazylię. Zalać całość dressingiem, dodać maliny i wszystko delikatnie wymieszać. Ewentualnie jeszcze dodać do smaku sól i pieprz. Taka sałatka może być przystawką lub daniem kolacyjnym. Smacznego!

Uwaga!

W kuchni Lidla kluski są podsmażane na gorącym maśle z każdej strony ok 5 min.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx