Mały dodatek a tak cieszy i podkręca smak potrawy! Niedawno podczas zakupów w Kauflandzie przypadkowo natknęłam się na musztardę firmy Prymat ,,Musztarda bez konserwantów z whisky – lekko ostra”. I to właśnie ona +koperek z własnej działeczki tworzą fajny smak sosu w tej potrawie, która może być obiadem lub obiado- kolacją z ulubionymi dodatkami. Polecam!
- Składniki na sos:
- 1 łyżka musztardy z whisky
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 mały kubeczek śmietanki kremówki ( może być inna)
- sól i pieprz do smaku
- troszeczkę gorącego wywaru z duszonych klopsów
- drobno pokrojony zielony koperek
- Składniki na klopsy:
- 500 g mięsa mielonego( gatunek dowolny)
- 1 jajko
- szczypta przyprawy kebab-gyros
- szczypta czosnku
- szczypta majeranku lub macierzanki suszonej
- bułka tarta do obtoczenia klopsów
- olej do smażeniaWykonanie klopsów:
Mięso przełożyć do miski. Połączyć z rozbełtanym jajem i przyprawami. Odłożyć na bok. Potem mokrymi dłońmi formować małe klopsiki i je obtaczać w bułce tartej. Kłaść na rozgrzaną patelnię z olejem i podsmażyć obustronnie, a następnie podlać wrzącą wodą i dusić ok pół godz.( jeżeli woda odparuje to dolewać).
W tym czasie wykonać sos:
Rozmieszać w kubeczku śmietankę ze skrobią ziemniaczaną i kilkoma łyżeczkami gorącego wywaru z klopsów. Wlać na patelnię z klopsami i mieszając zagotować do odpowiedniej gęstości sosu. Na koniec do smaku dodać sól, pieprz i pokrojony drobno zielony koperek. Wymieszać z klopsami i gotowe. Ja do tego jeszcze serwuję ugotowane młode ziemniaki i ogórek kiszony małosolny. można tez je z powodzeniem podać z kaszą, ryżem , kluskami, makaronem. smaczne są z pajdą chleba maczaną w takim sosie i zagryzką w postaci klopsa. Smacznego!