Robiłam je pierwszy raz. Od lat robię ogórki z czosnkiem i są u nas niezawodne, a teraz wpadł mi ten przepis w rękę. Ogórki mam własne z działki, żurawina u mnie suszona stale króluje na półce także zrobiłam. Smak ma mieć słodko-winny. Zobaczę po otworzeniu słoików. Na razie wyszła ,, seria próbna”, dla mnie i ciekawych nowych smaków nowy pomysł na sałatkę ogórkową. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych lekko przerośniętych
- 1 cytryna
- 200 g żurawiny suszonej
- 2 łyżki soli niejodowanej najlepiej kamiennej
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren pieprzu
- 2-3 liście laurowe
Wykonanie:
Ogórki zamoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 4 godziny, po czym je odsączyć z wody, wytrzeć ręcznikiem papierowym z ewentualnego piasku i pokroić na grubsze plastry. Żurawię suszoną przelać wrzątkiem i odcedzić. Cytrynę tez przelać wrzątkiem, porządnie wyszorować jej skórkę i pokroić na cienkie plasterki. Czosnek obrać, drobno pokroić i zasypać miodem z solą, wymieszać. Do miski lub innego pojemnika włożyć plastry ogórka, odcedzoną żurawinę, pokrojoną cytrynę i wymieszany czosnek z miodem i solą. dodać ziarenka pieprzu i liście laurowe. Wszystko dobrze wymieszać i najlepiej zostawić pod przykryciem na noc aż puści sok i się przegryzie. Następnie przełożyć do słoików, zalać powstałym sokiem ,zakręcić i pasteryzować ok 10 min. Potem przełożyć do góry nogami, by lepiej się zassały i po wystudzeniu trzymać w chłodnej spiżarce lub piwnicy. Polecam!