Gorąco, nie chce się nam gotować i stać godzinami przy garach. Jednak głodna rodzinka nie daje nam spokoju. Idziemy do ogródka by zerwać 2-3 garście zielonej fasolki, mamy 2 czerwone pomidory, trochę ziemniaków a w lodówce mielone. Oto jak powstaje ten obiad:
- Składniki:
- 2-3 garście zielonej fasolki szparagowej( może być inna np. żółta)
- 2 duże pomidory albo 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 500 g mięsa mielonego
- przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie
- 2-3 listki szałwii ( mogą być i nie muszą- ja zerwałam w drodze z ogródka do kuchni)
- natka pietruszki drobno [pokrojona
- olej do smażenia
Wykonanie:
Obrać czosnek, cebulę. Z fasolki obciąć końce i pokroić ją na mniejsze części. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Obrać ziemniaki dla członków rodziny, a jak nie chcą pyr to ugotować im makaron, kaszę lub ryż. W trakcie gotowania fasolki i ziemniaków , makaronu, ryżu lub kaszy- na patelni rozgrzać troszeczkę oleju i na nim zeszklić cebulkę i czosnek drobno pokrojone. Na to wrzucić mięso , podsmażyć, dodać pomidory drobno pokrojone lub z puszki, troszeczkę podlać woda i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa. Odlać miękką fasolkę, dołożyć ją do patelni z mięsem, posypać wg uznania przyprawami. Można oprószyć natką pietruszki . Podawać z tym co ugotowaliście. U mnie z ziemniakami. Szybko i obiad gotowy. Smacznego!
Uwaga!
Można danie zagęścić mąką ziemniaczaną z wodą, można posypać żółtym tartym serem. Jak chcecie.