Zielone naleśniki
Proponuję dla niejadków zielone naleśniki. Cieszą oko i w swoim składzie mają zdrowy szpinak nie zawsze lubiany przez dzieci, ale sprytnie w nich „schowany”.
- Składniki na naleśniki:
 - 1 opakowanie (450g) szpinaku mrożonego
 - 2 szklanki mąki pszennej
 - 1 szklanka mleka
 - 1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
 - 4 jaja
 - 100 ml oleju
 - 1 łyżeczka soli
 - 0,5 łyżeczki suszonego czosnku lub 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
 - 1 łyżeczka suszonej bazylii
 - 0,5 łyżeczki pieprzu
 - 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
 
Wykonanie naleśników:
Rozmrozić szpinak i odcisnąć na sicie. Wymieszać go z pozostałymi składnikami. Odstawić na 20 minut gotowe ciasto naleśnikowe by odpoczęło. Potem smażyć naleśniki i gotowe kłaść na talerz z arkuszem ręcznika papierowego w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
- Składniki na farsz:
 - 1/2 kg twarogu
 - 1 opakowanie serka śmietankowego z czosnkiem lub chrzanem
 - 1 pęczek rzodkiewek
 - sól i pieprz
 - rzeżuszka lub natka zielonej pietruszki
 - śmietana lub gęsty jogurt naturalny do polania gotowych naleśników
 
Wykonanie farszu:
Twaróg zmielić lub rozkruszyć za pomocą widelca. Połączyć z serkiem. Wymieszać z tartymi na tarce o grubych oczkach rzodkiewkami, drobno posiekaną rzeżuszką lub natką pietruszki. Dodać do smaku sól i pieprz. Jeżeli farsz wydaje Ci się za suchy to dodaj trochę śmietany. Taki farsz nakładaj na usmażone ciepłe naleśniki i podawaj polane gęstym jogurtem lub śmietaną.
Smacznego 🙂
	

