Zielone naleśniki
Proponuję dla niejadków zielone naleśniki. Cieszą oko i w swoim składzie mają zdrowy szpinak nie zawsze lubiany przez dzieci, ale sprytnie w nich „schowany”.
- Składniki na naleśniki:
- 1 opakowanie (450g) szpinaku mrożonego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 4 jaja
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku lub 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
Wykonanie naleśników:
Rozmrozić szpinak i odcisnąć na sicie. Wymieszać go z pozostałymi składnikami. Odstawić na 20 minut gotowe ciasto naleśnikowe by odpoczęło. Potem smażyć naleśniki i gotowe kłaść na talerz z arkuszem ręcznika papierowego w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
- Składniki na farsz:
- 1/2 kg twarogu
- 1 opakowanie serka śmietankowego z czosnkiem lub chrzanem
- 1 pęczek rzodkiewek
- sól i pieprz
- rzeżuszka lub natka zielonej pietruszki
- śmietana lub gęsty jogurt naturalny do polania gotowych naleśników
Wykonanie farszu:
Twaróg zmielić lub rozkruszyć za pomocą widelca. Połączyć z serkiem. Wymieszać z tartymi na tarce o grubych oczkach rzodkiewkami, drobno posiekaną rzeżuszką lub natką pietruszki. Dodać do smaku sól i pieprz. Jeżeli farsz wydaje Ci się za suchy to dodaj trochę śmietany. Taki farsz nakładaj na usmażone ciepłe naleśniki i podawaj polane gęstym jogurtem lub śmietaną.
Smacznego 🙂