Danie dla małych i starszych. Lekkie, kolorowe, zachęcające do jedzenia. Polecam!
- Składniki:
- 1 op. szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 op. 500g polędwiczek z kurczaka
- olej do smażenia
- 1 cebula
- 1-2 pomidory mięsiste lub 1 puszka pomidorów
- zielony koperek do posypania
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 mała śmietana 30%
- dodatkowo : gotowane ziemniaki
Wykonanie szpinaku:
Na patelni roztopić masło, dodać drobno pokrojony obrany czosnek i umyty oraz przebrany szpinak. Smażyć do zredukowania powstałego płynu. Gęsty szpinak posypać do smaku solą i pieprzem. Wyłączyć, odstawić na bok.
Wykonanie polędwiczek:
Mięso umyć, oczyścić z błon i kości. Przesmażyć na oleju z każdej strony. Cebulę pokroić na drobno dodać do polędwiczek. Podlać trochę wodą i dusić do ich miękkości. Tymczasem zalać pomidory wrzątkiem, obrać skórki, wyciąć środki i pokroić w kostkę. Wrzucić do mięsa i razem z nim dusić pomidory. Mięso jest już miękkie to wszystko zalać rozmieszaną mąką ze śmietanką i odrobiną sosu z mięsa. Gotować do uzyskania gęstego sosu. do smaku dodać sól i pieprz. Całość obficie posypać drobno pokrojonym zielonym koperkiem. nakładać na talerze z ziemniakami gotowanymi i uprzednio przygotowanym szpinakiem z czosnkiem. Smacznego!