Danie obiadowe lub kolacyjne. Pyszne , w miarę szybkie w wykonaniu i na pewno smaczne. Polecam!
- Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 bułka namoczona w wodzie
- 1 jajko
- sól i pieprz
- mąka pszenna do obtoczenia klopsów
- czosnek granulowany
- olej do smażenia
- przyprawa kebab-gyros
- 3 mięsiste pomidory
- bazylia świeża lub suszona
- śmietana 30% 1 kubeczek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- koperek do posypania
- 1 kalafior
- 1 mały brokuł
Wykonanie:
Mięso przełożyć do miski, dodać jajko surowe, odciśniętą z wody bułkę i przyprawy. Wymieszać i mokrymi rękoma uformować z nich klopsy obtaczając je w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim klopsy z każdej strony. podlać przegotowaną wodą i dusić pod przykryciem. Pomidory przelać wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno pokrojone wrzucić do klopsów. kalafior i brokuł umyć i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić, podzielić na porcje i ponakładać na talerze. Do duszonych klopsów dolać rozmąconą śmietanę z powstałym gorącym sosem i śmietaną. Dodać przyprawy do smaku, chwilę podgotować do uzyskania żądanej gęstości sosu. Podawać z kaszą, makaronem, gotowanymi ziemniakami z wody lub ryżem. Po przełożeniu na talerze wszystko posypać drobno pokrojonym koperkiem. Smacznego!