Cygańska zupa rozmaitości

  • Zupę nazwałam cygańską, bo dużo w niej różnych letnich kolorowych warzyw. Polecam, bo jest pożywna i  smaczna.
  • Składniki:
  • 1 kolba surowej kukurydzy ( jak nie masz weź z puszki)
  • 1 ziemniak
  • garść kaszy jęczmiennej ( może być inna)
  • 1 czerwona papryka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula duża
  • natka zielonej pietruszki
  • włoszczyzna: 2 marchwie, kawałek pora i selera, 1 pietruszka korzeń)
  • 2 łodygi selera naciowego( może być ale nie musi)
  • 1 kość wędzona( ja miałam wędzone żeberko) ,zamiast tego  może być też wędlina jaką macie w lodówce
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • przyprawy dowolne: ja dałam: czosnek granulowany, lubczyk suszony, chili suszone- każdego po szczypce
  • troszeczkę oleju do zeszklenia cebuli i papryki

Wykonanie:

Do garnka wlać wodę i dodać kość. Gotować a w tym czasie obrać włoszczyznę, ziemniaki , łodygi selera naciowego , wszystko pokroić drobno i dodać do zupy. Wsypać garść przepłukanej kaszy. Na patelni rozgrzać olej i na nim zeszklić cebulę a potem przesmażyć paprykę drobno pokrojoną, nasionka kukurydzy obcięte z trzonu kolby  i pomidorki koktajlowe. Zawartość patelni wlać do zupy. Chwilę pogotować, wyjąć kość, zeskrobać z niej mięso i s powrotem włożyć do garnka. W kubku rozetrzeć mleko z mąką i odrobiną gorącej zupy. Tak zahartowaną zawartość kubka wlać na gotującą się zupę ciągle mieszając. Na koniec zupę doprawić: solą, pieprzem, chili, lubczykiem ,czosnkiem, kurkumą. Posypać obficie drobno pokrojoną natką zielonej pietruszki. Smacznego!

Uwaga!
Jeżeli nie lubicie tak gęstej zupy to nie dodawajcie do niej już kaszy!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx