Danie to jest bardzo smaczne. Przygotowanie dzielę na dwa dni. A mianowicie pierwszego dnia obdzieram ze skórek podudzia i je marynuję oraz piekę w piekarniku paprykę. Natomiast w drugim dniu duszę na małym ogniu te podudzia z obraną ze skórki podpieczoną papryką. Niebo w gębie. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg podudek z kurczaka
- 3 duże czerwone papryki
- sól i pieprz
- przyprawy: czosnek granulowany, przyprawa kebab-gyros
- olej i oliwa1 duży sparzony pomidor bez skórki
- 1 kubek małej śmietanki 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- natka pietruszki lub zielony koperek
Wykonanie:
Z podudek ściągam skórę i wyrzucam. Podudka myję, osuszam ręcznikiem papierowym i solę oraz posypuję świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą kebab-gyros. Odstawiam do lodówki. Tymczasem myję paprykę, osuszam ją na sicie, przekładam na małą blaszkę i skrapiam oliwą. Kładę do piekarnika nastwionego na 200 stopni C termoobieg na 20-25 min. Po ok,. 15 min podpieczenia papryki ostrożnie widelcem odwracam ją i dalej piekę 10 min. Wyciągam, studzę, Obieram pieczoną paprykę ze skórek i dzielę na mniejsze części. Pomidora z góry przekrawam na płytki krzyż i zalewam wrzątkiem. Po wystudzeniu obieram go ze skórki i kroję na mniejsze części. Przekładam do upieczonej papryki.
Na rozgrzanym oleju obsmażam zamarynowane wcześniej udka. Dodaję przygotowaną pieczoną paprykę i pomidora. Zalewam wrzącą wodą i duszę do miękkości mięsa pod przykryciem. Jeżeli woda odparuje to trzeba jej troszeczkę dolać. Na końcu w kubku mieszam śmietanę z mąką i gorącym płynem z udek( 2-4 łyżki). Dokładnie wymieszaną śmietaną zalewam udka, mieszam i kończę gotowanie gdy utworzony sos stanie się gęsty. Do smaku dodaję sól i pieprz oraz przyprawy a na końcu wszystko posypuję natką pietruszki lub zielonym koperkiem. Podaję z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Można też podawać z ugotowanym ryżem, kaszą czy makaronem. Smacznego !