Wiosenne łazanki

Wiosenne łazanki

Wiosenne łazanki z młodą kapustą

 

Proponuję pyszne i szybkie danie obiadowe lub kolacyjne z młodą kapustą.

 

  • Składniki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 opakowanie makaronu łazanki
  • 1 cebula
  • garść rzeżuszki lub koperku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • sól i pieprz
  • przyprawa do bigosu lub dań z kapusty
  • olej

 

Wykonanie:
Mięso usmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem.
Kapustę, paprykę  z usuniętymi nasionami umyć i pokroić w kostkę. Do garnka wlać wodę z 1 łyżką soli i gdy zacznie wrzeć to wrzucić do niego kapustę wraz z papryką. Zaparzyć 2 minuty i wyłączyć. Odcedzić na sicie zaparzoną kapustę.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić.
Wszystkie składniki połączyć, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku przyprawą do bigosu lub dań z kapusty. Całość przyprószyć drobno siekanym koperkiem lub rzeżuszką.

 

 

Smacznego 🙂

 

Wiosenne łazanki

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx