Wiosenne łazanki z młodą kapustą
Proponuję pyszne i szybkie danie obiadowe lub kolacyjne z młodą kapustą.
- Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 główka młodej kapusty
- 1 opakowanie makaronu łazanki
- 1 cebula
- garść rzeżuszki lub koperku
- 1/2 papryki czerwonej
- sól i pieprz
- przyprawa do bigosu lub dań z kapusty
- olej
Wykonanie:
Mięso usmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem.
Kapustę, paprykę z usuniętymi nasionami umyć i pokroić w kostkę. Do garnka wlać wodę z 1 łyżką soli i gdy zacznie wrzeć to wrzucić do niego kapustę wraz z papryką. Zaparzyć 2 minuty i wyłączyć. Odcedzić na sicie zaparzoną kapustę.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić.
Wszystkie składniki połączyć, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku przyprawą do bigosu lub dań z kapusty. Całość przyprószyć drobno siekanym koperkiem lub rzeżuszką.
Smacznego 🙂