Majerankowe polędwiczki w sosie musztardowym

Wykonuje ją  się szybko, syci i rozgrzewa a jej majerankowo-musztardowy smak czyni ją wyjątkową. Polecam!

  • Składniki:
  • 2 małe lub 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • sól do smaku
  • 2 łyżki musztardy ( ja miałam kielecką)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 mały kubeczek śmietany 30%
  • bulion lub przegotowana woda
  • szczypta kurkumy

Wykonanie:
Polędwiczkę oczyścić z błon, pokroić na ok 3 cm kawałki i lekko spłaszczając ją rozbić w 1 cm plastry.  W moździerzu rozetrzeć i wymieszać ze sobą: majeranek, ziele angielskie i pieprz. Zamarynować tym polędwiczki odstawiając je na 10 min. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dołożyć zamarynowane mięso i smażyć obustronnie. następnie zalać wodą lub bulionem i dusić do miękkości polędwiczek. W kubku rozmieszać śmietanę z mąką, musztardę i kurkumą. Zahartować gorącym bulionem z mięsa i wlać do niego zawartość kubka. Ciągle mieszając odparować do odpowiedniej gęstości sosu. Wyłączyć i dodać do smaku sól, wymieszać i gotowe danie obiadowe lub obiadowo- kolacyjne dla dużej rodzinki. Smacznego !

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx