Pieczone warzywno- mięsne kotlety mielone

Bardzo spodobał mi się przepis z ,,Kocham gotować” na te kotlety. Troszeczkę inne niż tradycyjne i smaczne. Polecam!

  • Składniki:
  • 200 g mięsa mielonego
  • 3 ziemniaki surowe
  • 1 duża marchew
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Położyć na sicie by obciekły. W tym czasie obrać marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Drobno pokroić obraną cebulę i czosnek oraz połowę czerwonej papryki. Na maśle przesmażyć wszystkie warzywa oprócz ziemniaków. Wystudzić i zimne przełożyć do mięsa mielonego. Ziemniaki porządnie odcisnąć z soku i dodać do miski z mięsem. Dodać tam też przyprawy, sól i pieprz. Porządnie wymieszać, odstawić na 10 min a potem rękoma mokrymi formować kotlety, które układamy na blasze piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni C ok. 30-40 min. kotlety gotowe do podania na półmisku. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx