Szybki tort okolicznościowy

Szybki tort

Szybki tort okolicznościowy

Jest to tort, na którego zrobienie poświęcisz niecałą godzinę. Spód biszkoptowy gotowy możesz kupić w piekarni lub markecie. Krem robi się szybko, a tort smakuje jak z cukierni.

  • Składniki:
  • 1 trzy warstwowy biszkopt do wyboru ciemny lub jasny
  • 1 dżem np. z czarnej porzeczki
  • dekoracje do tortu np. beziki, cukrowe ozdoby, owoce wg uznania
  • Na poncz:
  • 1 mały kieliszek rumu lub spirytusu
  • woda do rozcieńczenia ponczu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
  • Na krem:
  • 1,5 kostki masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 3 kopiaste łyżki kakao
  • 1 całe jajo
  • 2 łyżki wrzącej wody


Wykonanie kremu:

Cukier puder ucieramy z jajkiem na puch. Dodajemy do niego stopniowo miękkie masło i kakao, a na końcu ucierania 2 łyżki wrzącej wody, dokładnie ucieramy krem.
Osobno w miseczce ucieramy poncz: z wody, rumu i cukru waniliowego. Tym ponczem nasączamy warstwy blatów biszkoptowych.

Składanie tortu:
– Na pierwszy nasączony ponczem blat kładziemy dżem porzeczkowy i równo go rozsmarowujemy. Przykrywamy 2 blatem.
– Na drugi nasączony blat ponczem nakładamy połowę kremu i przykrywamy 3 blatem biszkoptu.
– Na trzeci blat nasączony ponczem nakładamy resztę kremu i dekorujemy ozdobami wg uznania. Tak przygotowany tort wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.

Smacznego 🙂

 

 

Szybki tort

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx