Karkówka pieczona w cebuli i majeranku

Przepis pochodzi z kuchni Breni.  Karkóweczka palce lizać! polecam!

  • Składniki:
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki majeranku
  • 3 cebule
  • 1/2 łyżeczki cukru

Wykonanie:
Umytą i osuszoną karkówkę trzeba zamarynować i przełożyć najlepiej na noc do lodówki aby przeszła aromatem i skruszała.  Karkówkę posypujemy solą i pieprzem wg uznania. Czosnek obieramy i przepuszczony przez praskę wmasowujemy w mięso. Następnie bierzemy 1 łyżkę majeranku, rozcieramy go w dłoni i też wmasowujemy w mięso. mięso przykrywamy folią lub pokrywką, by inne potrawy w lodówce nie przeszły jego aromatem.
W osobnym naczyniu przygotować cebulę, którą dopiero po godzinie pieczenia mięsa włożymy do naczynia w którym się ono piecze.
Wkład cebulowy: pokrojone cebule w talarki wymieszać z 2 łyżkami majeranku, solą, pieprzem i cukrem.
Pieczenie mięsa:
Zamarynowane mięso wyciągamy z lodówki. Wkładamy do brytfanki i  i tam wlewamy 1 szkl. wody. Zamykamy brytfankę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C na 1 godzinę. Potem odkrywamy dodajemy wkład cebulowy, przykrywamy i dalej zapiekamy 45 minut. Od czasu do czasu można mięso podlać sosem z pieczenia. Ściągamy pokrywkę i w temp. 200 stopni C do zarumienienia mięsa jeszcze go zapiekamy. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx