Rybę najlepiej robić surową lub rozmrożoną i osuszoną. Ja robiłam z filetów surowych z halibuta. Wyszła pyszna ryba, którą można zaserwować i na obiad i na kolację. Smakuje na zimno i na gorąco. Polecam!
- Składniki:
- kilka kawałków surowej ryby ( ja miałam ok 700 g surowego fileta z halibuta)
- 2 cebule
- 2 papryki różnokolorowe
- olej
- sól i pieprz
- mąka ziemniaczana do obtoczenia ryby ( 2-3 łyżki)100g żółtego tartego sera
- 200 g śmietany
- 1 łyżka musztardy1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
- zielony koperek lub natka pietruszki
Wykonanie:
Filety umyć, osuszyć i z obydwóch stron posypać solą i pieprzem. Potem obtoczyć w mące ziemniaczanej. Odłozyć na bok. Tymczasem na rozgrzanym oleju zeszklić papryki i cebulę pokrojone w cienkie paseczki. Na dno naczynia żaroodpornego wlać zawartość patelni i na to ułożyć rybę obtoczoną mąką.
Osobno zrobić sos: do naczynia wsypać ser żółty tarty, śmietanę, musztardę, sól , pieprz i słodka paprykę w proszku. Wszystko wymieszać i delikatną kołderką nałożyć na rybę. Piec pod przykryciem w temp.180 stopni C ok. 35-40 min. posypać drobno pokrojonym zielonym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!