Zupa z sokiem z kiszonej kapusty

Zupa z sokiem z kiszonej kapusty

Zupa z sokiem z kiszonej kapusty

 

Dla tych, którzy lubią pić naturalny zdrowy sok z kiszonej kapusty proponuję tę zupę.

 

  • Składniki:
  • 1 golonka z kością
  • 1/2 litra soku z kiszonej kapusty (najlepszy jest sok z kapusty ukiszonej domowym sposobem (Przepis na kiszoną kapustę))
  • włoszczyzna (marchew, seler, por, korzeń pietruszki)
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • garść majeranku
  • garść ryżu
  • szczypta kurkumy
  • natka pietruszki lub rzeżucha
  • 1 łyżka mąki
  • pół kubka śmietany kwaśnej
  • sól i pieprz

 

Wykonanie:
Umyć golonkę i włożyć do garnka. Zalać wodą z 1 łyżką soli, zielem angielskim, liściem laurowym i zagotować. W międzyczasie obrać warzywa, umyć i włożyć do gotującej się golonki. Wszystko gotować do miękkości. Miękką golonkę wyjąć, obrać ze skóry i kości , mięso drobno pokroić i tylko mięso wrzucić z powrotem  do garnka. Ryż przepłukać i włożyć do gotującej się zupy, gotować ok. 10 minut, po czym wlać sok z kiszonej kapusty. Chwilę pogotować. W kubku rozmieszać mąkę ze śmietaną, szczyptą kurkumy,i odrobiną gotowanej zupy. Dobrze rozmieszać tak by nie było grudek i zawartość kubka wlać do gotującej się zupy. Rozmieszać, dodać garść startego w dłoni majeranku, pieprz i ewentualnie jeszcze sól do smaku. Zupę wyłączyć, wlać na talerze i posypać drobno pokrojoną natką pietruszki lub rzeżuszką.

 

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx