Smaczne, aromatyczne udka polecam na obiad. Mogą być podane z ziemniakami gotowanymi, kaszą, ryżem, kluskami lub makaronem. Smakują tez podane z pajdą chleba maczaną w pysznym aromatycznym pachnącym grzybami sosie. Polecam!
- Składniki:
- 4 udka
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5-6 pieczarek
- 240 ml bulionu
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz
- 1 mała śmietanka 30%
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Umyć grzyby, osuszyć i pokroić w plasterki. Z udek ściągnąć skórkę i wyciąć ścięgna tłuszczu. Umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym, Posolić i oprószyć pieprzem z każdej strony. Cebulę i czosnek obrać i cebulę pokroić w piórka a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelnię wlać tłuszcz i na gorącym oleju przyrumienić z każdej strony udka. Przełożyć je na talerz, a na tej samej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem. Zalać wszystko śmietaną zmieszaną z oregano i gałką muszkatołową. Smażyć z cebulą do zredukowania śmietany o połowę. Włożyć przyrumienione udka, zalać bulionem, dodać pieczarki i dusić całość ok pół godziny do miękkości mięsa. Zredukować powstały sos i ewentualnie go dosmaczyć jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!