Sztuka mięsa w sosie koperkowym

Mięciutkie wręcz rozpadające się w ustach mięso. Polecam!

  • Składniki:
  • mięso ( może być wołowe lub wieprzowe np. łopatka, karkówka)- u mnie 1,5 kg
  • warzywa ( marchew, pietruszka, seler)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  •  koperek zielony
  • śmietana
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki mąki
  • przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra
  • sól i pieprz

Wykonanie:
W garnku zagotować wodę z warzywami i do gotującego wywaru dodać mięso, które gotujemy na małym ogniu do miękkości. W osobnym garnku roztapiamy masło i na nim szklimy cebulę z czosnkiem.

 

 

dodajemy mąkę, zasmażamy ją a po chwili wlewamy troszeczkę wody i zagotowujemy. Do sporządzonej zasmażki dodajemy śmietanę, koperek i doprawiamy do smaku solą, [pieprzem i przyprawami. Na końcu dodajemy mięso pokrojone w grubsze plastry. Taka sztuka mięsa świetnie smakuje z ziemniakami i np. tartymi buraczkami czy też z marchwią po koreańsku( przepis w blogu).

Uwaga!
Wywar mięsno warzywny zastosuj do gotowania zup czy sosów, a ugotowane z niego warzywa można zastosować np. do sałatki jarzynowej lub jako składnik galartu.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx