Murzynek to chyba najłatwiejsze ciasto do wykonania. Dzisiaj podaję przepis na nieco zmodyfikowanego murzynka z owocami, które dadzą wilgotności temu wypiekowi. Polecam!
- Składniki:
- 5 jajek
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki sody
- 3/4 szkl. oleju
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- owoce: 3 jabłka, wiśnie wypestkowane z naleweczki( ja dałam 1 łyżkę)
- Składniki na polewę czekoladową:
- 1 tabliczka 100g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju
- do ustrojenia: mogą być np. płatki migdałowe lub dowolna posypka cukrowa
Wykonanie:
Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i miąższ pokroić na mniejsze kawałki. Wiśnie odcisnąć z naleweczki i dodać do jabłek. Wymieszać.
Do misy miksera wbić jaja, ubić je na puch a potem stopniowo dodawać cukier. Mąkę przesiać z sodą i kakałem. dodawać stopniowo do utartych żółtek z cukrem. Ucierać najlepiej hakami, bo ciasto jest gęste. Wyłączyć robot i wlać ciasto na blaszkę z papierem do pieczenia. Na jego wierzch wsypać równomiernie na całej powierzchni owoce. Wkładać do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 50 minut ( do suchego patyczka). Wystudzić i zrobić polewę czekoladową.
Wykonanie polewy:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać do niej olej i równomiernie ją rozprowadzić na cieście a potem na wierzch posypać posypką cukrową lub płatkami cukrowymi. Można też polać samą polewą ciasto , robiąc na nim esy floresy. Smacznego!