Kluski śląskie w sosie pieczarkowym

Pomysł na bezmięsny obiadek. Polecam!

  • Składniki na sos pieczarkowy:
  • 1 op. pieczarek ( 500 g)
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szkl. bulionu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Składniki na śląskie kluski:
  • 1 miseczka ugotowanych ziemniaków ok. pół kg( ja zbieram zawsze nadmiar ziemniaków ugotowanych z poprzednich dni)
  • 1/4 części mąki ziemniaczanej
  • 1 białko sól i pieprz
  • Dodatkowo:
  • zielony koperek do posypania( ja miałam zamrożony )

Wykonanie sosu:
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Masło lub olej rozgrzać i przesmażyć pieczarki. Po  tym przełożyć je wraz z powstałym sokiem do miseczki, a na tej samej patelni rozpuścić masło lub olej dodać mąkę i ją zarumienić a następnie dodać mleko i bulion. Stale mieszać by nie było grudek. Dodać do smaku sól i pieprz oraz odłożone z płynem pieczarki. Wymieszać, posmakować i jeszcze ewentualnie dosmaczyć. wyłączyć i na koniec zakwasić lekko sokiem z cytryny.

Wykonanie klusek śląskich:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Powierzchnię ich wygładzić widelcem , podzielić na 4 części i jedną z tych części odłożyć na te pozostałe, a w puste miejsce1/4 części wsypać dokładnie tyle mąki ziemniaczanej ile tam było ziemniaków. do całości dodać białko jaja i wszystko posolić i dodać pieprz( możesz zioła do ziemniaków). Zagnieść kluski, kulać małe kulki i w środku zrobić dziurkę. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia klusek. Potem łyżką cedzakową wyciągnąć je prosto na zrobiony sos pieczarkowy. Całość posypać drobno pokrojonym zielonym koperkiem. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx