Racuszki na kefirze

Przepis Tomka Strzelczyka na racuszki zastosowałam w mojej kuchni przy okazji wykorzystania kefiru, który mi od pewnego czasu zalegał na półce lodówki. Racuszki zrobiłam z jabłkami tartymi wymieszanymi z ciastem. Wszystko zostało zjedzone!. Polecam!

  • Składniki:
  • 250 ml kefiru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia
  • 3 jabłka
  • Składniki na sos do polania racuszków:
  • 1 kubek kwaśnej śmietany
  • szczypta cynamonu
  • cukier do smaku

Wykonanie:
Do miski wlać kefir, wbić do niego rozmącone jaja, cukry, sodę , proszek do pieczenia  i dobrze za pomocą rózgi albo trzepaczki wymieszać. Dodać stopniowo przesianą mąkę i znowu wymieszać. Na końcu z pół cytryny wycisnąć sok. Ciasto po wymieszaniu powinno być gładkie i powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na bok i w tym czasie obrać jabłka ze skórki i przetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Jabłka wsypać do ciasta i delikatnie je wymieszać z nim. Na patelni rozgrzać olej i na niego nakładać łyżką małe racuszki. Smażyć do ze złocenia obustronnie po czym odstawić na talerz z ręcznikiem papierowym, by z placuszków odsączyć nadmiar tłuszczu. Placuszki smażyć partiami. Układać porcje na talerzach obficie polewając sosem( wszystkie jego składniki ze sobą wymieszać).Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx