Części od kurczaka duszone w sosie sojowo- miodowym

W trakcie tzn czyszczenia lodówki znalazłam 2 pałki i 4 udka z kurczaka. Zrobiłam z tego danie na dwa dni. Wyszło nie tylko smacznie ale i ekonomicznie. Polecam!

  • Składniki:
  • części od kurczaka  ( ok 1 kg)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • zielony koperek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta przyprawy gyros
  • sól i pieprz
  • 1 mały kubek śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie:
Części od kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek przepuścić przez praskę. Cebulę drobno pokroić. Czosnek, miód, sos sojowy oraz olej i przyprawy wymieszać. Taką marynatą nasmarować z każdej strony części kurczaka i odłożyć na 1 godz. do lodówki. Na patelni zeszklić na oleju cebulkę i przyrumienić z każdej strony części od kurczaka. Wlać marynatę rozprowadzając ją w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Dusić całość pod przykryciem ok 1 godz. W międzyczasie przekręcać mięso i w miarę ubywania sosu dolewac przegotowaną wodę. Osobno w kubku rozmieszać śmietanę z mąką i częścią gorącego sosu. Mięso mamy miękkie to zawartością z kubka zagęszczamy sos podgotowując go do uzyskania odpowiedniej gęstości. Do smaku solimy i dodajemy świeżo mielony pieprz. Wyłączamy i całośc obficie posypujemy zielonym drobno pokrojonym koperkiem.  Mięso smakuje z ziemniakami gotowanymi, makaronem, ryżem, kaszą lub z pajdą chleba moczoną w tym sosie sojowo- miodowym. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx