Pędy czosnku tzn strzałki kwiatowe , które rosną w czosnku posadzonym jesienią możemy już wycinać w czerwcu. Są one w smaku delikatniejsze od samego czosnku i mają również zastosowanie w kuchni. Mogą być dodatkiem do sałatek, jajecznicy, pieczonych i duszonych mięs ,różnych past jajecznych i serowych. niektórzy robią z nich pesto a jeszcze inni wcinają na surowo. W moim blogu z ich zastosowaniem są już przepisy:
Teraz nowy przepis z zastosowaniem owych pędów, a mianowicie ich zastosowanie w zupie. Wyszła pyszna i zdrowa. Polecam!
- Składniki:
- garść młodych pędów czosnku ( najlepiej odkroić strzałki i dolne ich części i do kulinarnych przepisów zastosować cienkie łodygi środkowe)
- włoszczyzna
- dowolne mięso( ja miałam 1 małe żeberko)
- garść kaszy gryczanej
- szczypta kurkumy i chili
- sól i pieprz
- zielony koperek
- śmietana 12%
- 1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Do osolonej wody wrzucić umyte mięso i drobno pokrojoną włoszczyznę. Dodać pokrojone na mniejsze kawałeczki pędy czosnku i garść kaszy gryczanej. Wszystko gotować do miękkości. Dodać do smaku chili, pieprz. Osobno w kubku wymieszać śmietanę z kurkumą i mąką oraz wlać do tego troszeczkę gorącej zupy. Dokładnie wymieszać i mieszając wlać do gotującej się zupy. Na koniec wszystko oprószyć drobno pokrojonym zielonym koperkiem. Smacznego!