Pędy czosnku-zupa

Pędy czosnku tzn strzałki kwiatowe , które rosną w czosnku posadzonym jesienią możemy już wycinać w czerwcu. Są one w smaku delikatniejsze od samego czosnku i mają również zastosowanie w kuchni. Mogą być dodatkiem do sałatek, jajecznicy, pieczonych i duszonych mięs ,różnych past jajecznych i serowych. niektórzy robią z nich pesto a jeszcze inni wcinają na surowo. W moim blogu  z ich zastosowaniem są już przepisy:

Wiosenne pędy czosnku jak fasolka szparagowa

Pesto z wiosennych pędów czosnku

Teraz nowy przepis z zastosowaniem owych pędów, a mianowicie ich zastosowanie w zupie.  Wyszła pyszna i zdrowa. Polecam!

  • Składniki:
  • garść młodych pędów czosnku ( najlepiej odkroić strzałki i dolne ich części i do kulinarnych przepisów zastosować cienkie łodygi środkowe)
  • włoszczyzna
  • dowolne mięso( ja miałam 1 małe żeberko)
  • garść kaszy gryczanej
  • szczypta kurkumy i chili
  • sól i pieprz
  • zielony koperek
  • śmietana 12%
  • 1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie:
Do osolonej wody wrzucić umyte mięso i drobno pokrojoną włoszczyznę. Dodać pokrojone na mniejsze kawałeczki pędy czosnku i garść kaszy gryczanej. Wszystko gotować do miękkości. Dodać do smaku chili, pieprz. Osobno w kubku wymieszać śmietanę z kurkumą i mąką oraz wlać do tego troszeczkę gorącej zupy. Dokładnie wymieszać i mieszając wlać do gotującej się zupy. Na koniec wszystko oprószyć drobno pokrojonym zielonym koperkiem. Smacznego!

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx