Zupa szpinakowo-szczawiowa

Na działce miałam już ostatni szpinak około 1 garści. Kombinowałam co z tym zrobić. W zamrażalce jeszcze od zeszłego roku był zamrożony szczaw. Wobec powyższego powstała taka oto zupa. A, że nie miałam śmietany to zabieliłam ją mlekiem. Wyszła zupa kwaśno- słodka z nutą piekielną od szczypty pieprzu cayenne. Polecam!

  • Składniki:
  • garść liści szpinaku( świeży albo mrożony)
  • garść liści szczawiu( świeży albo mrożony)
  • włoszczyzna
  • 4 duże ziemniaki
  • ok.1,5 szkl mleka
  • sól do smaku
  • mała szczypta pieprzu cayenne
  • sok z 1 cytryn
  • 1 łyżeczka cukru
  • dodatkowo: jaja ugotowane na twardo

Wykonanie:
Włoszczyznę i ziemniaki obrać i pokroić na małe części. Zalać wodą i ugotować do miękkości. Szpinak i szczaw pokroić na mniejsze części, pozbyć się ogonków, posypać cukrem i sokiem z cytryny. Wymieszać i z chwilą gdy jest włoszczyzna i ziemniaki miękkie to całość z miski wlać do zupy. Podgotować do miękkości szpinaku i szczawiu i całość posypać solą, szczyptą pieprzu cayenne, wymieszać i wlać mleko. Podgotować ,wsypać drobno pokrojony koperek i gotowe. Nalewać zupę na talerze dodając połówki obranych jaj. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx