W ogródku kończą się truskawki, a mięta wyrosła duża jak krzaki. Podpatrzyłam pomysł z Internetu i zrobiłam syrop miętowo-truskawkowy na zimę . Polecam!
- Składniki:
- 1/2 kg truskawek
- 3 pęczki mięty z gałązkami
- 1 szkl. cukru
- sok z 2 cytryn
Wykonanie:
Truskawki umyć i pozbyć się z nich szypułek. Miętę dokładnie wypłukać w wodzie. Do garnka włożyć truskawki i miętę , zasypać to cukrem i zalać wodą ( ok. 2,5l ). Parę minut gotować i odstawić na noc. W następnym dniu odcedzić zawartość garnka, miętę wyrzucić, truskawki zjeść a do powstałego syropu dodać sok wyciśnięty z cytry. Dokładnie wymieszać i wlać do buteleczek lub słoików. Zakręcić i pasteryzować od zagotowania 10 min. Wystudzony syrop przełożyć do spiżarki lub piwnicy. Zimową porą taki syrop rozrzedzony wodą lub wlany do herbaty umili nam zimne dni i przypomni lato. Smacznego!