Nie wiem czy Wy też tak macie, że część członków rodziny je wieprzowinę a część nie? Zawsze to jest kłopot z robieniem podwójnych obiadów. Dzisiaj się zbuntowałam i dla jednych i drugich zrobiłam obiad z jednej patelni. Wszyscy byli zadowoleni a ja miałam więcej czasu dla siebie. Polecam!
- Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 4 plastry schabu wieprzowego
- 1 łyżka majeranku lub macierzanki
- po 1/2 łyżki:
- papryki słodkiej wędzonej
- czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Zioła przełożyć wraz solą i pieprzem do moździerza i je ze sobą utrzeć a następnie wlać do nich olej. wymieszać i za pomocą ręki wmasować zawartość moździerza w mięso z każdej strony. Odłożyć na co najmniej godzinę do lodówki. Na głębokiej patelni rozpuścić masło i na nim usmażyć obustronnie każdy kawałek mięsa, który potem trzeba zalać wodą i dusić pod przykryciem ok. 2 godziny. W trakcie duszenia obracać mięso i ewentualnie uzupełniać płyny. Mięso mamy już miękkie wówczas zagęszczamy je wymieszaną mąką ziemniaczaną w zimnej wodzie. Podgotować do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu i mamy obiad gotowy. Możemy podawać z gotowanymi: ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem czy nawet z pajdą chleba na obiado- kolację. Smacznego!