Duszone mięso w ziołach

Nie wiem czy Wy też tak macie, że część członków rodziny je wieprzowinę a część nie? Zawsze to jest kłopot z robieniem podwójnych obiadów. Dzisiaj się zbuntowałam i dla jednych i drugich zrobiłam obiad z jednej patelni. Wszyscy byli zadowoleni a ja miałam więcej czasu dla siebie. Polecam!

  • Składniki:
  • 4 udka z kurczaka
  • 4 plastry schabu wieprzowego
  • 1 łyżka majeranku lub macierzanki
  • po 1/2 łyżki:
  • papryki słodkiej wędzonej
  • czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Zioła przełożyć wraz solą i pieprzem do moździerza i je ze sobą utrzeć a następnie wlać do nich olej. wymieszać i za pomocą ręki wmasować zawartość moździerza w mięso z każdej strony. Odłożyć na co najmniej godzinę do lodówki. Na głębokiej patelni rozpuścić masło i na nim usmażyć obustronnie każdy kawałek mięsa, który potem trzeba zalać wodą i dusić pod przykryciem ok. 2 godziny. W trakcie duszenia obracać mięso i ewentualnie uzupełniać płyny. Mięso mamy już miękkie wówczas zagęszczamy je wymieszaną mąką ziemniaczaną w zimnej wodzie. Podgotować do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu i mamy obiad gotowy. Możemy podawać z gotowanymi: ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem czy nawet z pajdą chleba na obiado- kolację. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx